Vertrouwelijke gesprekken dr. Van den Brink met andere predikanten

Ds. G.A. van den Brink / Geen reacties

06-05-2024, 12:55

Vraag

In de lezing van dr. Van den Brink over “Het evangelie zonder kleine lettertjes” geeft hij puntsgewijs aan waaraan veel predikanten zich schuldig maken. Als hij gelijk heeft, hoop ik dat zijn ontdekkende boodschap deze predikanten tot bezinning zal brengen en de verdeeldheid niet nog meer zal toenemen.

Mijn vraag aan dr. Van den Brink is (voor zover hij daar iets over zeggen mag/kan) of ook de in deze lezing naar voren gebrachte punten onderdeel zijn geweest of nog zullen zijn in de gevoerde of nog te voeren gesprekken met andere predikanten uit diverse kerkverbanden. Komt er dan nog een soort gemeenschappelijke verklaring of zo op welke punten men het met elkaar eens is en op welke punten de wegen uiteengaan? Niet uit sensatielust of zo, maar met het oog op een stuk helderheid; niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen die met zoveel vragen zitten dat menigeen zich vertwijfeld afvraagt: wat is waarheid?

Ik vind het wel jammer, dat ds. Van den Brink in zijn gehouden lezing, als hij het heeft over de kleine lettertjes in de prediking, ook uitspraken doet over de intenties van predikanten. Dat geeft vrees ik verwijdering. Ik kan niet geloven dat er predikanten zijn die met onjuiste intenties hun preek houden (integendeel!). Wel dat zij het niet doorzien of het oneens zijn met de door dr. Van den Brink gesignaleerde gevaren en dwalingen, die heimelijk in de prediking zijn ingeslopen, waardoor (en dat is denk ik de zorg van dr. Van den Brink) het evangelie uit het evangelie is weggenomen.

Tenslotte nog èèn vraag aan ds. Van den Brink naar aanleiding van zijn lezing. Bij het noemen van “de kleine lettertjes” in de prediking noemde hij ook de verkiezing. Maar welke plaats heeft de verkiezing dan wel bij de verkondiging van het Evangelie? Neem bij voorbeeld 1 Petrus 1, wat een loflied van Petrus op de verkiezende God! Daar begint Petrus toch ook met de verkiezing?


Antwoord

Beste vragensteller,

De gesprekken met diverse predikanten/ambtsdragers dragen een vertrouwelijk karakter. Ik kan er dus niet veel over zeggen. We bespreken wat we gezamenlijk belangrijk genoeg vinden. Wat de gesprekken opleveren, zal de tijd leren.

In de lezing van juli 2022 heb ik niet de intenties van predikanten verdacht gemaakt, maar onder woorden gebracht wat de luisterervaring van veel mensen is. 

Ik heb in die lezing de verkiezing genoemd, de verzoening, de wedergeboorte en het werk van de Heilige Geest. Geen van deze zaken op zichzelf bezien vormen ‘kleine lettertjes’. Integendeel, elk van deze zaken mag dienen als bemoediging en verzekering voor de gelovigen. Mijn aanklacht was dat het in de prediking echter zo anders wordt gebracht, dat ze als belemmeringen en kleine lettertjes gaan functioneren. Deze delen van onze belijdenis zijn dus waardevol en bijbels en er gaat iets mis als ze als een belemmering voor de prediking van het Evangelie gaan functioneren. 

Petrus noemt de verkiezing als troost voor de gelovigen (1 Petrus 1:2 ; 2 Petrus 1:10), niet (zoals te vaak gebeurt) als voorwaarde voor onbekeerden. En voor een verdere uitwerking van de verhouding tussen aanbod van genade en verkiezing verwijs ik naar hoofdstuk 3 van Dordt zoals je Dordt niet kende.

Met hartelijke groet,
Ds. G. A. van den Brink

Dit artikel is beantwoord door

Ds. G.A. van den Brink

  • Geboortedatum:
    05-01-1974
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Actief
244 artikelen
Ds. G.A. van den Brink

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant. Sinds september 2020 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de TUA.

Bekijk ook:

 

 

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wij hebben een dominee beroepen en hij heeft pas bij ons gepreekt (hij heeft het ook aangenomen). Wij hebben hem al wel vaker in onze gemeente gehad en wij hebben op grond van de Bijbel de conclusie g...
Geen reacties
06-05-2009
Hoe weet ik dat God te vertrouwen is en hoe durf ik Hem te vertrouwen? Het is zo'n tweestrijd van binnen! Aan de ene kant zou ik niets liever dan willen dan alles overgeven en aan de voeten van de Hee...
1 reactie
06-05-2019
Wat is het zout der aarde? Zou de Heere geen verdriet hebben als Hij ziet hoe mensen, die zich christen noemen, elkaar hier op aarde het leven zuur maken en zonder liefde elkaar bekritiseren, elkaar v...
2 reacties
06-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering